Ikea Omni

UX/UI

Brief

GoClimateNeutral är ett företag som erbjuder en tjänst där man kan klimatkompensera för den miljöpåverkan som man gör. Men det är bara ett fåtal som har hittat till deras sida. 

Briefen var att göra om deras varumärke så det känns modernt och lockar fler att vilja börja klimatkompensera. I detta så ingick det också att göra om deras hemsida och även skapa en app för de som vill förändra vardagen till att bli mer snäll mot miljön.

Hemsida/App

På hemsidan möts besökaren direkt av ett call-to-action fält där de uppmanas att registrera sig. Vidare förklaras det hur processen går till och man får även läsa om projekten de stödjer. Har man fler frågor än de som besvaras på hemsidan kommer där sen ett Frågor och svar segment i slutet på sidan.

I appen kan man om man vill bli mer klimatsmart i vardagen. Genom att genomföra små miljövänliga uppgifter i vardagen såsom att cykla till jobbet istället för att ta bilen kan man följa sina framsteg till ett klimatsmart liv. I appen kan man även utmana sina vänner till att bli mer klimatsmarta och därmed tillsammans göra miljön en tjänst.

Brief

IKEA är ett av Sveriges största varumärken men har brister när det kommer till det digitala. Vår brief var att få IKEA att bli mer digitala genom att ge förslag på hur de med hjälp av digifysiska lösningar smälta samman de fysiska butikerna med det digitala.

Research

I vår research kom vi fram till att IKEAs största målgrupp är barnfamiljer. Genom en undersökning fick vi reda på att några av deras största problem var att barnen blev trötta och att de hade svårt att navigera sig i varuhusen. Vi fick också veta att det var väldigt viktigt för dem att hålla mattiderna när de var i varuhuset för att barnen skulle ha ork och energi till att gå igenom hela utan att bli allt för trötta.

Vår lösning

För att lösa dessa problem tog i fram ett koncept på en app som underlättar för IKEAs kunder att handla på IKEA. Användaren kan enkelt logga in på sitt IKEA family konto för att se relevant information om sitt varuhus och spara sina egna inköpslistor inför nästa besök. 

För att underlägga navigationen i varuhuset är inköpslistan kopplad till en karta där man ser var man befinner sig i varuhuset och hur man hittar till sina varor. Detta gör appen genom att föreslå en rutt för att användaren så effektivt som möjligt ska kunna handla det hen vill ha. 

Har användaren barn som börjar bli rastlösa går det att byta läge i kartan så att barnen är de som får leda vägen genom varuhuset. Genom att installera rfid taggar i alla IKEAs möbler kan barnet leta upp den möbeln som de ska leta upp och lägga mobilen på denna för att checka av varan i inköpslistan. När alla varor är hittade får barnet en kupong på en glass eller frukt att hämta ut i restaurangen.

För att kunna planera sin tid i varuhuset kan användaren beställa maten från restaurangen direkt i appen och där också se aktuell kö-tid och tiden tills sin beställning är klar. Då kan användaren planera sin tid i varuhuset och komma till restaurangen lagom tills maten är klar för att slippa stå i kö medan barnen blir mer och mer hungriga.

När användaren har tagit alla sina varor kan hen gå betala sitt köp i de nya kassorna genom att lägga sig mobil på den avsedda platsen och betala med hjälp av den. När betalningen är registrerad är det bara att gå igenom grinden med sina varor.

När det är dags att bygga ihop möbeln plockar man bara fram sin app så finns instruktionerna på hur man bygger ihop den där.